Cum putem economisi mai bine?

Unii copii isi pastreaza banii economisiti in pusculita, altii in portofel. Sau unii isi pastreaza banii intr-un cont la banca, deschis de parintii lor, asa cum este KidCONT de la Banca Transilvania.

Cum alegem locul in care sa pastram banii economisiti? Te ajutam noi cu informatiile pentru ca trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:

TEMA DE DISCUTIE INTRE COPII SI PARINTI:

3 alternative de pastrare a banilor. Care e mai potrivita pentru mine?

1. Pusculita

Mihai a decis sa-si tina economiile intr-o pusculita de sticla. In fiecare zi isi depunea banii in pusculita. Vedea cum ii "cresc" economiile si avea intotdeauna bani cand avea nevoie. Era un pic dificil sa scoata monedele din pusculita atunci cand avea nevoie de bani si trebuia sa fie atent sa nu sparga pusculita. Isi tinea pusculita ascunsa in dulap deoarece fratii lui se jucau tot timpul cu ea, ca si cum ar fi o jucarie.

2. Parintii

Ioana i-a rugat pe parintii ei sa pastreze o parte din alocatie si din banii pe care ii primea ocazional de la bunici. Avea incredere in parintii ei ca ii vor pastra foarte bine economiile. Atunci cand dorea bani pentru a-si cumpara ceva, le spunea parintilor. Intotdeauna trebuia sa le spuna ce vroia sa faca cu ei, ce dorea sa cumpere si de ce. Uneori, parintii ei nu erau de acord cu planurile de cheltuiala ale Ioanei.

3. Banca

Cristina are un KidCONT, adica un cont bancar deschis la Banca Transilvania, pe numele ei, de catre parinti. Este contul care creste odata cu copiii! Cristina a descoperit ca banca ii platea dobanda, pentru a o ajuta sa-si inmulteasca banii. Isi putea scoate banii din cont ori de cate ori dorea. De asemenea, ii place KidCONT pentru ca acesta are un site dedicat, www.kidcont.ro, cu informatii interesante. Sunt acolo si cateva personaje dragute de la care invatam cum sa economisim. Pentru ca parintii si bunicii sa adauge bani in cont, ei nu mai trebuie sa se deplaseze la banca. Ci ii ajuta siteul, daca au un card bancar. Parintii au o evidenta permanenta a banilor. Avand un cont bancar, Cristina se simte ca un om mare si invata astfel mai multe lucruri despre bani.

Cum putem economisi mai bine?

In cursurile anterioare am vazut ca, pentru a economisi avantajos, trebuie sa:

  • 1. pui banii in circulatie (banii tai ajung sa fie folositi de catre alti oameni care merg la banca sa imprumute bani pentru a-si face companiile sa functioneze)
  • 2. ai un castig, banii tai sa se inmulteasca (prin dobanda)
  • 3. ai banii in siguranta (nu ii poti pierde si nu iti pot fi furati)
  • 4. stii exact suma pe care o ai economisita

Banca = un loc unde oamenii aduc bani pentru a-i economisi si de unde pot imprumuta bani atunci cand au nevoie.

Banca pune banii in circulatie, ii investeste la randul ei prin diverse metode si face profit. Acesta se intoarce la clientul bancii respective sub forma de DOBANDA la banii economisiti. Astfel, banca recompenseaza economisirea.

Dobanda = banii in plus pe care banca ii plateste pentru economii.

SFAT PENTRU PARINTI

Deschideti un cont bancar pentru copii. Astfel le puteti arata, practic, ce inseamna economiile la banca, ce este dobanda si puteti sa va faceti impreuna planuri. Banca Transilvania are un produs de economisire excelent pentru copii: KidCONT, www.kidcont.ro. Este contul care creste odata cu copiii. Depuneti bani ori de cate ori doriti, indiferent de suma. La fiecare an, primiti de la BT un bonus.

Cursuri de educatie financiara pentru copii