De ce economisim?

Este important ca economisirea sa fie facuta cu un anumit scop. Si anume, este bine sa economisesti pentru ca doresti sa obtii ceea ce iti doresti in viitor sau pentru cand nu ai suficienti bani.

Nu uita: resursele sunt limitate, banii nu cresc in copaci, asadar este important sa stii sa faci o alegere!
Trebuie sa renunti la ceva acum pentru a obtine altceva in viitor!

Care sunt lucrurile pe care tu ti le doresti (acum si in viitor)?

Poti decide sa cumperi ceva in cateva luni. Un joc. Sau vrei sa mergi in vacanta. Ori sa ai bani mai multi cand mergi la bunici. Iar acest lucru inseama un obiectiv pe termen scurt.

Sunt oameni mari care isi propun sa economiseasca pentru a cumpara ceva in mai mult de 1 an: o masina, o casa, vor sa mearga in vacanta undeva departe sau ai nevoie de bani pentru a studia. Acest lucru inseamna obiectiv pe termen lung.

Este foarte important sa iti stabilesti foarte clar obiectivul pentru care economisesti. Acest lucru te va ajuta sa stii:

TEMA DE DISCUTIE INTRE COPII SI PARINTI:

Propune 10 lucruri pe care ti le doresti. Imparte-le in doua: cele pe care ti le doresti ACUM si cele pe care ti le doresti in VIITOR.
Apoi, incercuieste:
(a) un lucru pe care ti-l doresti ACUM foarte tare
(b) un lucru pe care nu il poti avea acum si pe care l-ai putea obtine doar mai tarziu, daca economisesti.

Planul de economisire

Pentru a ne asigura ca vom reusi sa ne atingem obiectivele, este important sa facem un plan de economisire pe care sa il urmarim in permanenta.
Avem o surpriza! Am pregatit un plan de economisire.
Completeaza cu obiectivele stabilite si pune-le la vedere, ca sa le vezi mereu. Astfel, sansele de reusita sunt mai mari. Succes!

Descarca de aici planul de economisire

sfat pentru PARINTI:

Ajutati-l pe copil sa-si stabileasca un obiectiv pe termen scurt (mai putin de un an) pentru care sa economiseasca bani (de exemplu, sa-si cumpere un joc video sau un Lego).
Daca copilul are peste 12 ani, ajutati-l sa-si defineasca un obiectiv de economisire pe termen lung (de exemplu, sa stranga bani pentru un curs de limba engleza)

Cursuri de educatie financiara pentru copii