Istoria banilor: Trocul

Banii au o istorie lunga. S-au dezvoltat de-a lungul a mii de ani, sub o multime de forme: aur, dinti de delfin, animale, lana, chihlimbar, margele, scoici, oua, pene ... si asta ca sa mentionam doar cateva dintre ele.

Pe vremuri, inainte sa existe banii, oamenii faceau intre ei un schimb de lucruri care aveau o anumita valoare. Acest lucru se numeste troc. De exemplu, un vanator schimba pieile de animale cu grau de la un fermier. Sau un pescar, de exemplu, dadea unui vanator scoici decorative in schimbul unui topor de piatra slefuit.

Oamenii faceau schimb de produse pe care nu le cultivau sau nu le produceau, dar de care aveau nevoie. Pe masura ce societatea noastra a evoluat, a aparut nevoia de forme tot mai sofisticate de bani, cu o valoare care sa nu fie subiectiva.

Astfel au aparut banii, iar schimburile au devenit mai usoare pentru ca valoarea lor era recunoscuta de toata lumea.

Ce sunt banii?

Banii sunt mai mult decat o bucata de hartie sau o moneda metalica. Acestia au o anumita valoare acceptata de toata lumea, indiferent din ce tara este acea persoana. Tarile sau grupuri de tari au bani diferiti. Asa cum sunt leii, dolarii sau euro.

Formele banilor

Banii pot fi monede sau bancnote. Dar pot sta cuminti si intr-un cont in banca sau pe card. Cardul este o bucata de plastic, in culori frumoase. Este usor de pastrat in portofel sau in buzunar si ne ajuta la cumparaturi.

Cursuri de educatie financiara pentru copii